Sistem pengendalian terbaharu Microsoft, baru sahaja dilancarkan. Windows 11 telah diumumkan selepas 5 tahun dan ia nampaknya merupakan kemas kini yang sangat dinanti-nantikan. Selain daripada reka bentuk baharu dan prestasi terkini, Windows 11 mempunyai banyak ciri baharu yang menunjukkan cara berkuasa untuk berbilang tugas.

Paling penting, anda kini boleh menjalankan aplikasi Android hampir secara asli pada mana-mana sistem berkuasa Windows 11. Microsoft menawarkan Windows 11 secara percuma. Jadi idealnya anda boleh memuat turun Windows secara percuma pada peranti anda jika anda menjalankan Windows 10. Tetapi sebelum boleh memuat turun, semak dahulu sama ada komputer riba atau PC anda mampu mengemas kini? Cara menyemak komputer riba untuk mengemas kini ke Windows 11 ada di sini.

Cara Semak Laptop/PC Untuk Kemas Kini Ke Windows 11

1.Pastikan komputer riba atau PC anda mempunyai spesifikasi yang ditetapkan

Walaupun Windows 11 tersedia sebagai muat turun percuma, Microsoft telah menetapkan perkakasan asas, komputer riba atau spesifikasi PC yang membolehkan pengguna menggunakan semua cirinya. Semua PC dan komputer riba yang dikuasakan oleh pemproses generasi keenam dan ketujuh Intel tidak layak menerima kemas kini baharu, begitu juga Windows 11 tidak akan menyokong prosedur 32-bit.

Begitu juga, jika peranti anda berjalan pada siri AMD A dan siri FX, bersama-sama dengan Ryzen 1000 dan kebanyakan pemproses Ryzen 2000, ia tidak akan dapat menjalankan Windows 11. Untuk mengenal pasti spesifikasi komputer riba atau PC anda, sila taip ‘ Maklumat Sistem’ dalam bar carian kemudian bukanya. Di sana, spesifikasi terperinci komputer riba atau PC anda akan muncul, pastikan spesifikasinya sepadan dengan ini.

  • Pemproses: 1 gigahertz (GHz) atau lebih pendek dengan 2 atau lebih teras pada pemproses 64-bit atau System on a Chip (SoC) yang serasi
  • RAM: 4GB
  • Storan: 64 GB atau peranti storan yang lebih besar
  • Perisian Tegar Sistem: UEFI, boleh Secure Boot
  • TPM: Modul Platform Dipercayai (TPM) versi 2.0
  • Kad grafik: Serasi dengan DirectX 12 atau lebih baru dengan pemacu WDDM 2.0
  • Paparan: Paparan 9-inci atau lebih besar dengan resolusi HD (720P) atau lebih
  • Sambungan Internet dan akaun Microsoft: Sambungan Internet untuk memuat turun dan menyediakan peranti. Akaun Microsoft dijangka untuk beberapa ciri

2. Jalankan Pemeriksaan Kesihatan

Jika sistem komputer riba atau PC anda memenuhi penanda aras yang dinyatakan di atas, anda perlu menjalankan penyiasatan kesihatan supaya sistem anda bersedia untuk memasang Windows 11. Jika peranti anda gagal dalam pemeriksaan kesihatan, anda masih mempunyai masa untuk mengemas kini komputer anda untuk membuat ia serasi dengan Windows 11 kerana OS akan mula dilancarkan pada lewat tahun ini.

Untuk menjalankan pemeriksaan kesihatan, anda mesti memuat turun dan memasang Apl Pemeriksaan Kesihatan PC Microsoft terlebih dahulu. Setelah dipasang, jalankan program. Klik butang biru “Semak Sekarang” pada sepanduk Windows 11. Jika kaedah itu serasi, anda akan mendapat pop timbul yang menyatakan “PC ini akan menjalankan Windows 11”. Jika ia tidak disokong tetapi memenuhi penanda aras lain, sila semak BIOS untuk mendayakan TPM.

FYI, hampir setiap CPU moden dilengkapi dengan sokongan TPM. Jika PC atau komputer riba anda mempunyai CPU Intel maka anda perlu bertukar kepada TPM dan untuk AMD anda perlu menyemak fTPM PSP dalam BIOS. Selepas selesai, anda boleh menjalankan aplikasi Microsoft Health Checker untuk mengesahkan status. Ok geng-geng! Itu sahaja panduan tentang cara menyemak komputer riba untuk mengemas kini kepada Windows 11, selamat hari yang menyenangkan!